Sandra Ekenstam /
Stockholm

Twenty-four year old fashion stylist living with my boyfriend in an organized chaos of shoes, wine bottles and restaurant bills, based in Stockholm.

Instagram: @sandraekenstam & @stylistsandraekenstam
Website: Stylist Sandra Ekenstam
Contact: [email protected]

I samband med lanseringen av Schweiziska märket Calida’s nya kollektion, fick jag följa med på en resa. Calida har funnits länge (75 år!) men alltid legat i framkant och satsat på en miljövänligare produktion. Om jag skulle beskriva Calida med ett ord vore det helt klart: hållbarhet. Basplagg som är sköna mot kroppen och samtidigt gjorda av material från fallna träd. Det är idag så viktigt att vi tänker på vad och hur vi konsumerar.

Vad var så coolt med den nya kollektionen då? Jo, Calida har lanserat en 100% komposterbar t-shirt i naturmaterial. Man kan alltså bokstavligen slänga den i naturen när man tröttnat på den och 6 mån senare - VÄCK! Tillbaka där den kom ifrån utan någon skada skedd. Som ett kretslopp.

Calida ville förstås hålla sin presentation på ett passande ställe och bjöd några noga utvalda personer från Sverige och Danmark till det häftigaste stället någonsin: ”Stedsans in the Woods”, som ligger i Hyltebruk i Hallands län.

Stedsans in the Woods är en samlingsplats, ett resmål och en upplevelse. En gård som drivs av ett danskt par som fått sin dröm förverkligad.

Man bor i små kabinstugor mitt ute i skogen helt utan elektricitet. Maten lagas av barfota kockar över öppen eld, vatten hämtas från sjön och filtreras med hjälp av sand, äta gör man under bar himmel, tänderna borstar man med hemmagjord miljövänlig tandkräm och sina behov gör man på utedass.

Det finns två kök på gården som båda är placerade utomhus där råvarorna tas direkt från gården. Allting är närodlat och varje morgon plockas ägg direkt från de frigående hönsen. Inte ens en diskmaskin existerar, inget varmvatten! Trots detta serverades en 6-rätters meny parat med fantastiska naturviner. Förvånad är jag inte då paret tidigare hade en rooftop-restaurang i centrala Köpenhamn. Morgonen därpå började vi med utomhusyoga i våra nya Calidakläder. Ett simtag i sjön blev det efteråt trots att hösten var på ingång och värmde oss gjorde vi i bastuflotten. Magisk resa som fick en att tänka till.

Bilder: Ellen Waldton

Love, sandraekenstam